Keizersnede beïnvloedt darmflora negatief

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Kinderen die met een keizersnede ter wereld komen, hebben een minder diverse darmflora en een verminderde immuunrespons.

Bij 24 pasgeborenen werd de darmflora geanalyseerd. Van deze kinderen werden er vijftien via de gewone weg geboren en negen baby’s werden met de keizersnede ter wereld geholpen. Een week na de geboorte en vervolgens na een, drie, zes, twaalf en vierentwintig maanden werd de samenstelling van de darmflora geanalyseerd. Tevens werden met zes, twaalf en vierentwintig maanden de bloedconcentraties van Th1- en Th2-gerelateerde chemokinen gemeten.

Kinderen die via een keizersnede ter wereld kwamen, hadden een minder diverse darmflora tijdens de eerste twee jaren van hun leven. Vooral de diversiteit van Bacteroidesbacteriën was minder. Dit type bacteriën is verantwoordelijk voor de afbraak van complexe koolhydraten en eiwitten. Ook werden bij deze kinderen significant lagere concentraties van de Th1-gerelateerde chemokinen CXCL10 en CXCL11 aangetroffen.

Al eerder werd een verband gezien tussen keizersneden en een verhoogde kans op allergieën. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de kolonisatie van de darm direct na de geboorte. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.