Kinderen te dik door frisdrank

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De meeste Amerikaanse kinderen drinken meer frisdrank dan goed voor ze is. Frisdrank, rijk aan calorieën arm aan voedingsstoffen, neemt de plaats in van melk en andere voedingsmiddelen waardoor de kinderen te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen.
Dit is de conclusie van onderzoekers van de Ohio State University na een review van artikelen, persberichten en redactionele commentaren van onderzoekers en van vertegenwoordigers van de frisdrankindustrie.
Hoewel niet één enkele factor aangewezen kan worden als enige oorzaak, werd in veel artikelen een verband getoond tussen het drinken van frisdrank en het risico van overgewicht bij kinderen.
Amerikaanse tieners drinken gemiddeld twee blikjes frisdrank van 350 ml per dag, dit komt overeen met 300 calorieën en 20 theelepels suiker. Frisdranken en gezoete vruchtensappen zijn samen verantwoordelijk voor 43% van de toegevoegde suikers.
Van de te dikke kinderen vertoont 25% al tekenen van insulineresistentie, een voorbode van diabetes. Een kind dat op zijn tiende jaar suikerziekte heeft, overlijdt 17 tot 26 jaar eerder aan de gevolgen hiervan. Een onderzoek toonde aan dat met ieder blikje frisdrank extra per dag het risico van obesitas met 60% toenam. In een onderzoek uit 2003 bij kinderen van 7 tot 13 jaar werd gevonden dat degenen die de meeste frisdrank namen ook het minste melk dronken. Deze kinderen kregen minder eiwitten, calcium, fosfor, magnesium en vitamine A binnen.
Veel scholen hebben een lucratief contract met frisdrankfabrikanten. Zo bleek de helft van 523 scholen een contract te hebben en tweederde presentjes te krijgen. Bijna 80% kreeg een percentage van de opbrengst van de frisdrankverkoop.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.