Kinderkanker en schildklierziekte moeder

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De aanwezigheid van een schildklieraandoening, in het bijzonder hypothyreoïdie bij de aanstaande moeder, is geassocieerd met een grotere kans op kanker bij het kind.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt uit het Finse kankerregister. Uit dit register werden alle patiënten geselecteerd waarbij kanker voor het twintigste levensjaar was gediagnosticeerd. Het betrof in totaal 2037 deelnemers. Er werd een vergelijking gemaakt met een controlegroep van meer dan 10.000 proefpersonen. Er werden gegevens verzameld over schildklieraandoeningen bij de moeders. 

Nakomelingen van moeders met een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) hadden met 41% significant meer kans op kanker ten opzichte van kinderen waarvan de moeder een normale schildklierfunctie had. De kans op lymfeklierkanker bij kinderen was met meer dan 3,5 keer significant groter onder invloed van maternale hypothyreoïdie. De resultaten bleven hetzelfde, ook na uitsluiting van familiaire vormen van kanker.

Een te traag werkende schildklier tijdens de zwangerschap, is mogelijk een risicofactor voor het krijgen van kinderkanker bij het nageslacht. In vervolgstudies moet dit verband nader onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen