Kiwi als allergeen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Kiwi kan een allergische reactie geven, vooral bij kinderen. Symptomen hiervan zijn een onplezierige jeuk, slijm in de mond en kortademigheid. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Southampton in Engeland.
Het onderzoek begon met driehonderd personen. Allen hadden een geschiedenis die kon duiden op een kiwiallergie. De deelnemers vulden een vragenlijst in. Hieruit werden vijfenveertig deelnemers geselecteerd. Deze deelnemers deden mee aan een voedingsprovocatietest en een priktest op de huid met verse kiwipulp. Bovendien werd bij allen de specifieke IgE bepaald. Met deze testen werd vastgesteld of er sprake was van een kiwiallergie.
Van de geteste personen kreeg 65% last van een slijmerige mond, 18% had last van een piepende ademhaling, blauwzucht of zelfs collaps. Jonge kinderen reageerden significant vaker op hun eerste reactie met kiwi dan volwassenen. Ook waren hun reacties over het algemeen heviger.
Bij ruim de helft van de personen die aan de provocatietest deelnamen, werd een kiwiallergie aangetoond. Bij 93% van de door provocatietest positief reagerende deelnemers, en 55% negatief-reagerenden was de huidtest positief. Dit was 54% voor de IgE-test. Hiermee is aangetoond dat kiwi wel degelijk als allergeen beschouwd moet worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.