Klokgenen in het oor

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het slakkenhuis in het oor blijkt te beschikken over een ingenieuze interne biologische klok die een rol speelt bij het al dan niet optreden van gehoorschade.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen. Het bleek dat muizen die gedurende de nacht blootgesteld werden aan harde geluiden blijvende schade aan de gehoorzenuwen opliepen, terwijl dit overdag niet het geval was. De wetenschappers ontdekten dat het slakkenhuis van de muizen beschikt over een eigen circadiaan ritme. Bewijs hiervoor werd geleverd door de aanwezigheid van zogenaamde ‘klokgenen’. Ook werden overdag hogere concentraties van Brain-Derived Neurotrofische Factor (BDNF) gevonden dan gedurende de nacht. BDNF is een groeihormoon, een zenuwcelstimulerende stof die onder andere de gehoorzenuwen blijkt te beschermen. Verhoging van de productie van BDNF door toediening van een selectieve BDNF-receptor (TrkB) in de nacht kon gehoorschade herstellen tot eenzelfde niveau als gedurende de dag.

BDNF en zijn receptor TrkB blijken dus een centrale rol te spelen bij het circadiaan ritme van het oor. De bevindingen bieden mogelijk perspectieven voor de behandeling van gehoorschade. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen