Laag cholesterol, minder slim

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Van nature lage cholesterolspiegels vergroten de kans op minder goede mentale functies, volgens onderzoekers van de Boston University.
Cholesterol is een belangrijke stof voor de hersenen. De gegevens van 789 mannen en 1105 vrouwen uit de Framingham Heart Study werden gebruikt voor dit onderzoek. Zij hadden geen van allen last van dementie of hadden een beroerte gehad. Iedere twee jaar werden cholesterolspiegels bepaald gedurende ongeveer achttien jaar. Vervolgens vonden gedurende vier tot zes jaar onderzoeken plaats betreffende geheugen, concentratie, leervermogen, begripvorming, organisatorische bekwaamheden, woordgebruik, en abstract redeneren.
Personen met een totaal cholesterol van minder dan 5,18 mmol/l presteerden op alle fronten minder dan personen met een cholesterol tussen 5,18 en 6,19 mmol/l . Personen met een cholesterol boven de 6,22 mmol/l presteerden het beste. Degenen in de groep met het laagste cholesterol hadden 49% meer kans om slecht te presteren dan degenen met het hoogste cholesterol. Zij hadden zelfs 80% meer kans om zeer slecht te presteren.
De onderzoekers geven wel aan dat alleen is gekeken naar cholesterolspiegels die van nature laag zijn en dat niet is gekeken naar door medicatie verlaagd cholesterol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.