Lage omega 3-vetzuren en perinatale depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De resultaten van een onderzoek in Australië wijzen op een verband tussen het optreden van depressie tijdens en na de zwangerschap en een lage omega 3-vetzurenspiegel. Eerder onderzoek toonde al een verband aan tussen een lage omega 3-vetzurenspiegel en het optreden van depressie in het algemeen. Daling van de omega 3-vetzurenspiegel bij zwangere vrouwen treedt op vanwege het grote verbruik van deze stoffen voor de groei van de foetus.
De studie betrof 38 vrouwen die in de laatste 3 maanden van hun zwangerschap waren. Zestien van hen waren depressief, de rest niet. Bij allen werden de nuchtere omega 3-vetzurenspiegels bepaald.
Het bleek dat een hogere bloedwaarde voor docosahexaeenzuur (DHA) verband hield met een significant kleinere kans op depressie. Hetzelfde gold voor een hogere totale omega 3-vetzurenspiegel en een ten opzichte van omega 6- hoger aandeel omega 3-vetzuren. Berekend werd dat vrouwen met lagere omega 3-vetzurenspiegels in het laatste deel van hun zwangerschap een 6 maal hoger risico van depressie liepen dan degenen met hogere omega 3-vetzurenspiegels.
Nader onderzoek zal duidelijkheid moeten geven of suppletie met omega 3-vetzuren voor of tijdens de zwangerschap het optreden van een perinatale depressie kan voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen