Lagere tryptofaaninname effectief bij prikkelbare darm

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het volgen van een laag FODMAP-dieet wordt aanbevolen voor personen met het prikkelbaar darmsyndroom. Toch werkt dit dieet niet bij iedereen even goed. 

Verlagen van de inname van tryptofaan in combinatie met een laag FODMAP-dieet blijkt effectiever. Tryptofaan is een eiwit dat van belang is voor de aanmaak van serotonine. Voor de studie werden tachtig personen met het prikkelbaar darmsyndroom willekeurig in groepen verdeeld. De deelnemers hadden vooral last van diarree. In beide groepen volgden de deelnemers het laag FODMAP-dieet gedurende acht weken. In een van de groepen werd bovendien de inname van tryptofaanrijke voeding beperkt. 

In de tryptofaanbeperkte groep nam de inname van tryptofaan significant meer af dan in de groep waarbij de deelnemers enkel laag FODMAP aten (afname van 34% versus 17%). Dit ging gepaard met een significant beter effect op maagdarmklachten dan enkel het volgen van het laag FODMAP-dieet.

Verlaging van de inname van tryptofaan via de voeding kan zinvol zijn bij personen met het prikkelbaar darmsyndroom waarbij diarreeklachten op de voorgrond staan. Het effect komt mogelijk door een verminderde secretie van serotonine in de darm. Deze neurotransmitter stimuleert de darmmotiliteit. Voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan zijn onder andere melk, kaas, gedroogde salami, gevogelte, pinda’s, chocolade en haver. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen