Lang- en kortslapende mannen meer kans op diabetes?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mannen die langer of korter dan zeven uur per nacht slapend doorbrengen, hebben een verminderde insulinegevoeligheid en daarmee een grotere kans op diabetes. Voor vrouwen geldt dit niet.

Aan de Europese studie namen 788 gezonde proefpersonen deel. Het betrof mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar. Met behulp van een activiteitenmeter werd hun activiteit- en slaappatroon geregistreerd. Tevens werd de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline bepaald en de functie van de insulineproducerende bètacellen van de alvleesklier.

De proefpersonen brachten gemiddeld zeven uur per nacht slapend door. Mannen die korter of langer dan dit gemiddelde sliepen, hadden een significant hogere bloedglucosespiegel. Tevens was bij deze mannen de insulinegevoeligheid verminderd. Opvallend was dat bij vrouwen de bètacelfunctie juist beter was bij diegenen die korter of langer sliepen dan het gemiddeld aantal uren per nacht.

De wetenschappers hebben nog geen verklaring voor dit verschil tussen beide geslachten. Wel blijkt de slaapduur van invloed op de insulinegevoeligheid en het functioneren van de bètacellen van de alvleesklier.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen