Langer leven door fitness

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Gezonde mannen, maar ook mannen met het metabool syndroom sterven minder snel wanneer ze aan cardiofitness of aerobics doen. Zowel de kans op het overlijden aan hart- en vaatziekten als de kans op het overlijden aan andere ziekten wordt kleiner wanneer de mannen fit zijn. Dit is de conclusie van een Canadese studie die door dr. Peter Katzmary werd geleid.
Het onderzoek betrof 15.466 gezonde mannen en 3.757 mannen met het metabool syndroom. Allen waren tussen de 20 en 83 jaar en werden gemiddeld ruim tien jaar gevolgd.
Tijdens het onderzoek stierven er 480 mannen. Bij 161 mannen was een hart- en vaatziekte de oorzaak hiervan. Het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten was voor de minder fitte gezonde mannen en mannen met het metabool syndroom respectievelijk 3,21 en 2,25 keer zo groot als dat van de fitte gezonde deelnemers en de fitte deelnemers die het metabool syndroom hadden.
Nadat er werd gecorrigeerd voor leeftijd, rookgewoonten, alcoholconsumptie en het voorkomen van hart- en vaatziekten in de familie, hadden de mannen met het metabool syndroom in vergelijking met de gezonde deelnemers bijna 90% meer kans om aan een hart- of vaatziekte te overlijden en 30% meer kans om te overlijden aan alle ziekten, inclusief de hart- en vaatziekten.
Werd er gecorrigeerd voor de hoeveelheid cardiofitness en aerobics die de mannen deden, dan was er geen significant verschil in het relatieve overlijdensrisico tussen deze twee groepen. Gezonde niet-fitte mannen hadden 2,18 keer zo veel kans om te overlijden dan de fitte deelnemers. Minder fitte mannen met het metabool syndroom hadden ook ruim twee keer zo veel kans om te overlijden dan de fittere mannen met het metabool syndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.