Langer leven met Mediterrane voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een verandering naar een gezonder eetpatroon kan jaren toevoegen aan een mensenleven. Dit blijkt uit een publicatie van Noorse onderzoekers.

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van meta-analyses en de Global Burden of Disease Study. Dit onderzoek werd uitgevoerd in 145 landen en onderzocht de gevolgen van bijna 370 ziekten, verwondingen en risicofactoren. Op basis van alle data slaagden de wetenschappers erin een rekenmodel te ontwikkelen waarmee het effect van een verandering van voedselkeuze op de levensverwachting kon worden berekend.

De levensverwachting van een twintigjarige vrouw neemt met bijna elf jaar toe als ze overstapt van een Westers eetpatroon naar Mediterrane voeding met meer granen, groenten, peulvruchten en minder vlees en bewerkte levensmiddelen. Voor een twintigjarige man neemt het aantal levensjaren met dertien jaar toe bij eenzelfde aanpassing van de voeding. Vooral de consumptie van peulvruchten, volkoren granen en noten heeft een levensverlengend effect. Voor ouderen die pas vanaf hun zestigste gezonder gaan eten, heeft de calculator eveneens goed nieuws. Ook voor ouderen blijkt een gezonder eetpatroon zinvol. Zo kunnen zestigjarige vrouwen en mannen hun leven verlengen met respectievelijk acht en bijna negen jaren. Op een leeftijd van tachtig jaar neemt de levensverwachting met bijna drieënhalf jaar toe.

Wie kiest voor gezonde Mediterrane voeding leeft vermoedelijk langer. De calculator is een handig hulpmiddel om gezondere keuzes te maken. De food4healthylife calculator is voor iedereen toegankelijk zoals via https://bit.ly/3v9cSZm, de website van het Nederlands Tijdschrift van Hematologie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.