Lawaai verhoogt risico hartaanval

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wonen of werken in een lawaaige omgeving kan het risico van een hartaanval verhogen.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 4115 patienten die opgenomen waren in Berlijnse ziekenhuizen na een hartaanval. De onderzoekers vonden dat stadsbewoners van middelbare leeftijd die in de buurt van een drukke verkeersweg wonen 46% meer kans hebben een hartaanval te krijgen dan bewoners van een rustiger buurt. Zo hebben ook mannen die in hun beroep blootgesteld zijn aan hoge geluidsniveaus 33% meer kans op een hartaanval vergeleken met hun collega's op een rustiger werkplek.
Hoewel de reden voor de gevonden associaties niet geheel duidelijk zijn, zal stress als gevolg van chronische geluidsbelasting een belangrijke factor zijn. Uit vroegere studies bleek langdurige blootstelling aan een hoog geluidsniveau bij te dragen aan hoge bloeddruk en verhoogd risic van een hartaanval. Voor het lichaam werkt lawaai als een waarschuwingssignaal. De normale reactie op een stressor resulteert in hormonale veranderingen en snelle verhoging van de bloeddruk en hartslag.
Opmerkelijk was het verschil tussen mannen en vrouwen, waar het ging om geluidsoverlast op de werkplek. Alleen bij mannen bleek een associatie. Of geluidsbescherming ook risicoverlagend werkt is onduidelijk. Nader onderzoek naar het aan sekse gerelateerde risico van geluidsbelasting wordt door de onderzoekers bepleit en zou kunnen bijdragen aan verbetering van preventieve maatregelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.