Let op anemie bij dotterbehandeling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hartpatiënten die bloedarmoede hebben voordat ze een dotterbehandeling ondergaan, hebben meer kans om te overlijden na de behandeling. Dit geldt ook voor personen met een goede nierfunctie.
Ruim zesduizend hartpatiënten die een dotterbehandeling hadden ondergaan, werden gevolgd. Voor de behandeling werd het hemoglobinegehalte (Hb) gemeten. Aan de hand hiervan werden de deelnemers in drie groepen verdeeld: een groep zonder bloedarmoede (Hb >12 g/l), een groep met een licht ijzertekort (Hb 10-12 g/l) en een derde groep met een groot ijzertekort (Hb <10 g/l).
De patiënten met anemie - de groepen twee en drie - hadden vaker last van hartproblemen in de eerste dertig dagen na de behandeling, een hogere creatinekinase-MB-fractie en een hogere troponinepiek na de behandeling. Ook was hun verblijf in het ziekenhuis langer. In vergelijking met de patiënten zonder anemie, hadden de deelnemers uit de groep met een licht ijzertekort 50% meer kans om te overlijden in het eerste jaar na de behandeling. Bij de deelnemers uit de groep met een ernstig tekort was de kans hierop zelfs 80% hoger.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.