Linolzuur geeft geen oxidatieve DNA beschadiging

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Nederlandse onderzoekers vonden geen verhoogde oxidatieve stress of genetische schade na consumptie van een verhoogde inname van linolzuur.
Het vermoeden bestond dat meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur, werden geperoxideerd en dat er zo vrije radicalen werden gegenereerd waardoor genetische beschadigingen ontstonden. Dit zou het risico van kanker vergroten. Dit onderzoek was erop gericht om dit vermoeden nader te onderzoeken.
Dertig vrijwilligers kregen zes weken lang iedere dag suppletie met 15 gram linolzuur, 7,5 gram linolzuur of 15 gram palmitinezuur, een verzadigd vetzuur.
Na deze zes weken was de beschadiging van het DNA in geen van de groepen significant gestegen. Ook was er geen significant verschil in oxidatieve DNA-beschadiging tussen de drie groepen. De plasmaconcentraties van retinol, alfatocoferol, bètacaroteen en van de totale antioxidantcapaciteit toonden geen grote verschillen tussen de drie groepen. Dit zelfde gold voor het malondialdehyde, een belangrijk eindproduct van de lipidenperoxidatie.
De onderzoekers zijn van mening dat gezien deze resultaten de aanbeveling om veel meervoudig onverzadigde vetzuren te consumeren overeind blijft, inclusief linolzuur, om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.