Loodnorm jonge kind nog te hoog

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vanaf 1970 werden de maximaal toelaatbare loodconcentraties in het bloed van jonge kinderen een aantal malen naar beneden bijgesteld. Aanvankelijk werd een concentratie van 60 microgram lood per deciliter als acceptabele grenswaarde gepresenteerd. Vanaf 1991 gold een waarde van 10 mcg/dl. Evenwel, in kringen van onderzoekers op het gebied van de neurotoxische effecten van lood is er opnieuw twijfel gerezen omtrent de 10 microgramnorm. Vermoed wordt dat lagere concentraties lood voor jonge kinderen nog altijd nadelig kunnen zijn, speciaal ten aanzien van de cognitieve ontwikkeling.
Een groep van onderzoekers uit 14 centra over de hele wereld voerde gezamenlijk een nieuwe evaluatie uit van zeven internationaal eerder uitgevoerde longitudinale studies met in totaal 1333 kinderen. In het bijzonder werd gekeken in hoeverre de verschillen in IQ-punten geassocieerd waren met de loodconcentraties in het bloed, waarbij andere het IQ beïnvloedende factoren werden geëlimineerd. Voor de groep van 1333 kinderen als geheel bleek een toename van 2,4 naar 10 mcg lood /dl verbonden met een verlies van 3,9 IQ-punten.
Uit de gevonden resultaten trekken de onderzoekers de conclusie dat een gemiddelde loodconcentratie van 7,5 mcg/dl bij het jonge kind reeds verbonden is met verminderde cognitieve ontwikkeling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.