Maaltijdtype beïnvloedt endotheelfunctie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een vetrijke maaltijd kan in vergelijking met een maaltijd rijk aan koolhydraten de endotheelfuncties nadelig beïnvloeden. Zo lijkt het de dichtslibbing te bevorderen. Dit kan voor een deel worden voorkomen wanneer in de maaltijd voldoende antioxidanten zitten.
Aan het onderzoek deden 25 mannen en vrouwen mee. Deze deelnemers kregen een maaltijd rijk aan koolhydraten, een vetrijke maaltijd of een vetrijke maaltijd met extra groenten, als leverancier van antioxidanten. Alle deelnemers aten de drie maaltijden met hiertussen een periode van een week. Zowel vóór als vier uur na de maaltijd werden diverse parameters van de endotheelfunctie gemeten.
De triglyceriden in het plasma stegen significant na de vetmaaltijd, maar niet na de koolhydraatrijke maaltijd. De hemostase werd door de beide maaltijden geactiveerd. De antioxidantrijke groenten deed het ongunstige effect van de vetrijke maaltijd enigszins teniet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.