Mechanisme dat werking vette vis op hart verklaart?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Het eten van vette vis reduceert het aantal platelet-monocyt-aggregaten in het bloed. Dit mechanisme zou wel eens een verklaring kunnen zijn voor het beschermende effect van visvetzuren op het atherosclerotische proces. De platelet-monocyt-aggregaten is na een hartinfarct een gevoeliger marker voor de activatie van bloedplaatjes dan P-selectine.
Aan het onderzoek deden 28 gezonde personen mee. Van hen kregen 14 proefpersonen gedurende 4 weken dagelijks 500 gram vette vis bij hun maaltijd. De 14 proefpersonen in de controlegroep kregen geen aanpassing van hun eetpatroon. Het aantal platelet-monocyt-aggregaten werd gemeten met behulp van flowcytometrie.
De interventie met vette vis bleek een toename van omega 3-vetzuren in het plasma tot gevolg te hebben. De platelet-monocyt-aggregaten bleken in de interventiegroep met 35% te zijn gedaald in vergelijking met de controlegroep. Vier weken na stoppen van de interventie was het effect hiervan niet meer aanwezig. Er bleek een omgekeerd verband te bestaan tussen de plasmaconcentratie van omega 3-vetzuren en de platelet-monocyt-aggregaten.
Voor het eerst is aangetoond dat het eten van vette vis van invloed is op de vorming van platelet-monocyt-aggregaten. De afname van plaatjesactivatie zet waarschijnlijk een werkingsmechanisme in gang waardoor visolie hart -en vaatziekten kan voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.