Mediterrane voeding verbetert darmflora ouderen
Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
2 min
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Het volgen van een Mediterraan voedingspatroon gedurende een jaar verbetert de samenstelling van de darmmicrobiota van ouderen.
Aan het onderzoek namen 612 ouderen deel uit vijf verschillende landen, te weten Engeland, Frankrijk, Italië, Polen en ook Nederland. De ouderen waren in een leeftijd van 65 tot 79 jaar en volgden gedurende een jaar een Mediterraan voedingspatroon. Vervolgens werd gekeken naar het effect hiervan op de darmflora van de ouderen.
Het volgen van het Mediterraan eetpatroon leidde tot een grotere diversiteit van de darmmicrobiota. Er werd een toename gezien van bacteriesoorten die ontstekingsstoffen zoals CRP en interleukine-17 verlagen. Bovendien werd een toename gezien van bacteriën die de gunstige korteketenvetzuren produceren en een afname van bacteriën die galzuren produceren. Een overproductie van galzuren is in verband gebracht met een verhoogde kans op darmkanker, insulineresistentie en leververvetting.
Een Mediterraan voedingspatroon heeft een gunstig effect op de samenstelling van de darmmicrobiota en kan mogelijk de gezondheid van ouderen verbeteren. Mediterrane voeding is rijk aan groenten, fruit, peulvruchten, noten, olijfolie en vis en bevat weinig rood vlees en verzadigde vetzuren.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.