Meer hartsterfte bij lage magnesium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met een lage magnesiumspiegel hebben meer kans om te overlijden na een doorgemaakt hartfinfarct.

Aan het onderzoek namen 4552 personen deel die vanwege een hartinfarct in het ziekenhuis waren opgenomen. Van de deelnemers was 70% man en de gemiddelde leeftijd bedroeg 69 jaar. Er werd een vergelijking gemaakt tussen personen met een lage magnesiumstatus (<0,78 mmol/l) en een adequate magnesiumspiegel (≥0,78 mmol/l). 

In de groep met een magnesiumtekort hadden de meesten een bloedspiegel van 0,70 mmol/l. In de groep met een adequate magnesiumstatus hadden de meeste deelnemers een magnesiumwaarde van 0,82 mmol/l. Personen met een tekort aan het mineraal hadden meer co-morbiditeit zoals diabetes, hypertensie en atriumfibrilleren. Ook hadden ze ten opzichte van deelnemers met een adequate magnesiumstatus met 24% een significant hogere kans om binnen vier jaar na het hartinfarct te overlijden. Hierbij was gecorrigeerd voor geslacht, co-morbiditeit, hartbehandelingen en de nierfunctie.

Een lage magnesiumspiegel in het bloedserum werd reeds in verband gebracht met cardiovasculaire risicofactoren en atherosclerotische aandoeningen. De huidige bevindingen bevestigen dat na een doorgemaakt hartinfarct de magnesiumstatus een rol speelt bij de overlevingskans. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen