Meer kans op schimmelinfectie door antibiotica

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Langdurig en veelvuldig gebruik van antibiotica verhoogt het risico op de schimmelinfectie candidiasis die fatale gevolgen kan hebben voor ouderen. 

Om het onderliggende mechanisme te ontrafelen waarmee antibiotica leidt tot een verhoogd risico op een schimmelinfectie, werd een muizenexperiment uitgevoerd. Het experiment toonde dat antibiotica de vatbaarheid van muizen voor candidiasis verhoogde door een afname van de immuniteit in de darm. Zo bleek de lymfocyten afhankelijke antischimmel-activiteit van het eiwit interleukine-17A (IL-17A) en granulocyt-macrofaag kolonie-stimulerende factor (GM-CFS) verminderd onder invloed van antibiotica. IL-17A is een pro-inflammatoire cytokine die van belang is voor de verdediging tegen bacteriën en schimmels. GM-CFS is een groeifactor die het aantal witte bloedcellen verhoogt waaronder granulocyten en macrofagen

Het experiment toont het onderliggend mechanisme waarmee antibioticagebruik kan leiden tot candidiasis. Bij mensen werd antibioticagebruik reeds in verband gebracht met een verhoogd risico op candidiasis met dodelijke afloop.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen