Meisjes langer met eiwitrijke voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De eiwitconsumptie op kinderleeftijd is gerelateerd aan de lengte die meisjes op volwassen leeftijd bereiken. Bij jongens wordt geen associatie gezien.

Aan het onderzoek namen 189 kinderen en jongeren deel in een leeftijd van 3 tot 17 jaar. De kinderen werden gevolgd totdat ze uitgegroeid waren. Op elf momenten werd de eiwitinname geschat op basis van voedingsdagboeken gedurende drie opeenvolgende dagen. Tevens werd in 24-uurs urinemonsters de ureumstikstofuitscheiding bepaald als maat voor de eiwitinname. 

De totale eiwitinname alsook de inname van dierlijke eiwitten was significant gerelateerd aan de lengte die meisjes op volwassen leeftijd bereikten. Hoe hoger de eiwitinname, hoe langer de meisjes werden. Hierbij was gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de lengte van de ouders, energie-inname, puberteit en sociaaleconomische factoren. Zuurgraadverhogende voeding verzwakte echter dit effect. Dergelijke voeding bevat weinig alkalische levensmiddelen zoals verse groenten en fruit. Bij jongens werd geen verband gezien tussen de lengte en de eiwitconsumptie. 

Een eiwitinname boven de aanbevolen hoeveelheid in de kindertijd draagt bij aan een toename van de lichaamslengte bij meisjes, maar niet bij jongens. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.