Melatonine mogelijk zinvol bij borsttumor

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met melatonine kan de groei van borsttumoren remmen. Dit blijkt uit een muizenstudie.

Om het effect van melatonine op de tumorgroei te testen werd het hormoon toegediend aan dertien muizen met zogenaamde triple-negatieve borstkanker, een agressieve vorm van borstkanker. De muizen werden willekeurig verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De muizen in de suppletiegroep kregen gedurende 21 dagen elke nacht melatonine in een dosis van 40 mg per kilogram lichaamsgewicht. Melatonine werd per infusie toegediend een uur voordat het licht in de kamer werd uitgeschakeld. Wekelijks werd de groei van de tumoren vastgesteld en aan het einde van de suppletieperiode werd het effect van melatonine op de nieuwvorming van bloedvaten (angiogenese) getest.

De muizen die melatonine kregen verloren geen lichaamsgewicht en vertoonden geen symptomen van excessief slaapgedrag. Bovendien bleek dat de tumoren in omvang significant waren afgenomen in de suppletiegroep, terwijl deze in de controlegroep significant waren toegenomen. De angiogenese was significant minder in de tumoren bij muizen die met melatonine behandeld werden.

Al eerder werd aangetoond dat melatonine angiogenese tegengaat en tumorgroei kan remmen. Het effect van een behandeling met melatonine moet nog in humane studies worden bevestigd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.