Meta-analyses(!): vitamine D-suppletie bij Covid-19

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is toenemend bewijs voor het nut van vitamine D-suppletie bij de preventie en behandeling van het SARS-CoV-2 virus. Inmiddels zijn er diverse meta-analyses gepubliceerd. 

Een publicatie in Nutrients geeft een overzicht van alle relevante meta-analyses waarbij het verband tussen vitamine D en covid-19 is onderzocht. 

Uit een meta-analyse van 23 studies met bijna 3000 coronapatiënten bleek dat een vitamine D-tekort de kans op een ernstig beloop van de infectie verdubbelde. De kans op sterfte als gevolg van de infectie nam met bijna 2,5 keer significant toe. 

Een andere meta-analyse met 20 studies en bijna 13.000 patiënten liet vergelijkbare resultaten zien. Ook hier werd een significant verhoogd risico op een opname op een intensive-care afdeling en sterfte gezien bij een vitamine D-deficiëntie. 

Weer een andere meta-analyse toonde dat suppletie met vitamine D de kans op een ernstig beloop en sterfte met respectievelijk 62% en 65% significant kan verlagen. Ook diverse andere onderzoeken lieten het positieve effect van vitamine D-suppletie zien bij een corona-infectie. De beste effecten worden bereikt met een hoge suppletiedosis. In de studies variëren deze van een eenmalige booster van 280.000 IE, 25.000 IE gedurende enkele dagen tot een dagdosis van 2000 tot 10.000 IE. 

Vitamine D stimuleert de aangeboren antivirale immuunrespons, het proces van autofagie (celreiniging) en speelt een kritische rol bij de daaropvolgende reactieve hyperinflammatoire fase. In het bijzonder vermindert vitamine D de cytokine/chemokine-storm, reguleert het renine-angiotensine-bradykininesysteem, moduleert de neutrofielenactiviteit en bevordert de integriteit van de pulmonale epitheelbarrière.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen