Micronutriënten en luchtvervuiling

Enkele studies naar de effecten van micronutriënten bij de preventie van gezondheidsproblemen door luchtvervuiling lieten positieve resultaten zien. Het Nederlandse bedrijf DSM als producent van voedingsstoffen, onder andere voor supplementen, onderzocht de effecten van micronutriënten bij luchtvervuiling.

Medewerker dr. Peter Szabolcs stelt dat micronutriënten van groot belang kunnen zijn om de schadelijke effecten van luchtvervuiling tegen te gaan. Er zijn reeds aanwijzingen dat antioxidatieve vitaminen zoals vitamine C en E, maar ook B-vitamines, vitamine D, vetzuren en andere ontstekingsremmende nutriënten effectief de gevolgen van luchtvervuiling kunnen verminderen.

Geschat wordt dat wereldwijd meer dan vijf miljoen personen vroegtijdig overlijden als gevolg van luchtvervuiling. Vooral schadelijk blijkt fijnstof dat vrijkomt uit dieselmotoren en als bijproduct van chemische reacties. De deeltjes hebben een diameter van maximaal 2,5 millimeter en kunnen zodoende gemakkelijk achterblijven in de longen en leiden tot hart- en vaatziekten en longaandoeningen.

DSM verricht al langer onderzoek naar vitamines en andere micronutriënten bij luchtvervuiling, maar hoopt door samenwerking met industriële partners, overheden en gezondheidszorginstellingen dit te intensiveren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+