Microplastic mogelijk te lijf met probiotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Er zijn aanwijzingen dat probiotica de toxiciteit van micro- en nanoplasticdeeltjes kan verminderen. Microplastics (deeltjes <5 millimeter) en nanoplastics (deeltjes <0,1 micrometer) kunnen via de voeding in de darm terechtkomen en daar gemakkelijk geabsorbeerd worden. Ze kunnen de barrièrefunctie van de darm verstoren, evenals de darmflora.

Voor de review werden relevante studies geselecteerd uit de medische databanken Web of Science, PubMed, EMBASE, CINAHL en Google Scholar uit de periode van 2015 tot 2023. 

Eén studie toonde dat een dysbiose van de darmflora geassocieerd was met meer schade in het maagdarmstelsel na blootstelling aan micro- en nanoplastics. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat probiotica toxinebindende eigenschappen hebben. Zo zijn ze in staat te binden met specifieke eiwit- en polysaccharidestructuren die aanwezig zijn in de celwanden van microplastics. Lactobacillus reuteri was zelfs in staat om het veelgebruikte plasticingrediënt bisfenol-A af te breken. Tenslotte bleek dat een vermindering van de darmdysbiose en een verbetering van de barrièrefunctie na inname van probiotica, gepaard ging met een vermindering van ontstekingsmarkers en onnodige activering van het immuunsysteem kon voorkomen.

Er zijn aanwijzingen dat probiotica de toxiciteit van micro- en nanoplastics kan verminderen. Er is echter nader onderzoek nodig alvorens klinische aanbevelingen gedaan kunnen worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.