Mierenpopulatie overleeft dankzij geur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Mieren communiceren met elkaar via hun reukvermogen. Zonder een goed reukvermogen stort de mierensamenleving in en zal de kolonie uitsterven.
Mieren leven in een complexe samenleving waarbij veel sociale interactie plaatsvindt. De koningin staat aan het hoofd van de kolonie en is verantwoordelijk voor de voortplanting. De grote meerderheid bestaat uit vrouwelijke werkmieren die voedsel zoeken, zorgen voor het nageslacht en de kolonie beschermen tegen andere mierenkolonies. Dankzij hun reukvermogen herkennen mieren elkaar. Zo heeft het exoskelet van een koningin een andere geur dan van een werkmier. Ook hebben mieren van een andere kolonie een andere geur.
De mieren ruiken met holle haartjes op hun voelsprieten. Deze haartjes bevatten chemo-sensorische neuronen die de geur opvangen en vervolgens naar het brein sturen. Het brein verwerkt de informatie en neemt op basis daarvan beslissingen, bijvoorbeeld of het noodzakelijk is om de kolonie te verdedigen tegen indringers.
Zonder een goede geurverwerking zal een mierensamenleving uiteenvallen.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.