Minder alzheimer door goede lifestyle

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een drietal onderzoeken heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen lifestyle en het cognitieve functioneren van ouderen.
Het eerste onderzoek volgde gedurende twintig jaar vijftienhonderd Finse en Zweedse ouderen. De ouderen die op middelbare leeftijd overgewicht hadden, een hoog cholesterol of een hoge bloeddruk, ontwikkelden vaker dementie. Wanneer alle drie factoren aanwezig waren, gaf dit een zes keer zo hoog risico op dementie.
Het tweede onderzoek onder dertienduizend ouderen uit de Nurses Health Study liet zien dat de deelnemers die op middelbare leeftijd veel kruisbloemige groenten, zoals kool, of groene bladgroenten aten, pas op latere leeftijd last kregen van cognitieve veroudering.
Terwijl in deze studies de situatie tijdens de middelbare leeftijd werd onderzocht, werd in de derde studie gekeken naar de omstandigheden op oudere leeftijd. In deze studie kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat ouderen die er hobby’s op nahielden die aspecten in zich hadden van sociale, mentale en fysieke aard, zoals tuinieren of wandelen, minder last kregen van dementie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.