Minder astma door antioxidanten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Kinderen die veel antioxidanten zoals bètacaroteen, selenium en vitamine C gebruiken, hebben minder kans op astma. De reductie is het grootst bij kinderen die meeroken.
Dit concludeert dr. Patricia Cassano van de Cornell University in New York. Zij bestudeerde 6.153 kinderen tussen de vier en zestien jaar die tussen 1988 tot 1994 deelnamen aan de third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). Er werd geoordeeld op basis van de resultaten van een gezondheidsonderzoek en een vragenlijst over het astmaverleden. In het bloed werden de antioxidantenspiegels bepaald.
Het bleek dat kinderen met een hoge seleniumspiegel 10% minder kans hadden om astma te krijgen in vergelijking met kinderen met een lage seleniumspiegel. Door een hoge seleniumspiegel verminderde bij kinderen die meerookten de kans op astma tot 50%. Een hoge bètacaroteenspiegel verminderde de kans op astma met 40% bij de kinderen die meerookten en met 10% bij de kinderen die niet blootgesteld waren aan sigarettenrook. Voor vitamine C waren de resultaten gelijk aan bètacaroteen. Vitamine E had weinig invloed op het vóórkomen van astma.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.