Minder colorectale kanker door calcium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Melk en andere calciumhoudende producten verminderen de kans op het ontwikkelen van kanker in de dikke darm en in het rectum. Dit bleek uit een analyse waarbij tien onderzoeken werden bestudeerd.
De onderzoeken betroffen in totaal 534.536 personen die gedurende zes tot zestien jaar werden gevolgd. Tijdens deze onderzoeken kregen bijna vijfduizend deelnemers kanker in de dikke darm of in het rectum. Met behulp van vragenlijsten werden de voedingsgewoonten in kaart gebracht.
De deelnemers die tenminste een kwart liter (250 ml) melk per dag consumeerden, hadden vijftien procent minder kans op het ontwikkelen van colorectale kanker dan de groep die minder dan 70 ml melk per dag consumeerden.
Het vijfde deel van de deelnemers die de meeste calcium binnenkregen, hadden 22% minder kans op colorectalekanker dan het vijfde deel van de deelnemers die het minste calcium consumeerden. Wanneer alleen het calcium uit de voeding werd meegerekend, was dit verschil 14%. Alle genoemde relaties waren significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.