Minder kans op beroerte met antioxidanten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen zijn gebaat met een hoge inname van antioxidanten via bijvoorbeeld groenten en fruit en verkleinen hiermee de kans op een beroerte.
Aan de grootschalige Zweedse studie namen bijna 37.000 vrouwen deel in de leeftijd van 49 tot 83 jaar. Bij 5680 van deze vrouwen was reeds een hart- of vaataandoening vastgesteld. De totale antioxidatieve capaciteit (TAC) werd berekend aan de hand van informatie over de voedingsgewoonten van de vrouwen. Tijdens de volgperiode van 12 jaar werd het aantal doorgemaakte beroertes (totaal van herseninfarcten, hersenbloedingen en andere infarcten) geregistreerd. Dit aantal bedroeg 1322 en 1007 voor respectievelijk vrouwen die nooit eerder een hart- of vaatziekte hadden doorstaan en vrouwen waarbij dit wel het geval was. Vrouwen met de hoogste inname van antioxidanten hadden met 17% significant minder kans op een beroerte in vergelijking met vrouwen met de minste consumptie van antioxidanten. In de vrouwengroep mét een hart- of vaatziekte nam het risico van een beroerte met 10% af, terwijl het risico van een hersenbloeding significant daalde met 45%.
De inname van antioxidanten blijkt bij vrouwen het risico van een beroerte te verkleinen. De onderzoekers willen gaan bekijken of dit ook voor mannen geldt. Rijk aan antioxidanten zijn groenten en fruit (bijdrage aan TAC 50%), maar ook granen (18%), thee (16%) en chocolade (5%) dragen bij aan de TAC.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen