Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of
Inloggen als abonnee
Suppletie met
lycopeen verlaagt de concentratie van pyruvaat (pyrodruivenzuur) wat mogelijk bescherming biedt tegen
prostaatkanker.
Aan de
studie namen 128 mannen deel in een leeftijd van 50 tot 70 jaar. Ze hadden een verhoogde PSA-waarde in het bloed (2,0 tot 3,0 ng/ml), maar geen prostaatkanker.
PSA is een
eiwit dat gevormd wordt in het klierweefsel van de prostaat en een verhoogde waarde is in verband gebracht met een groter risico op prostaatkanker. De mannen werden willekeurig in negen groepen verdeeld. Elke groep kreeg een combinatie van twee van de toedieningen, gekozen uit zes verschillende toedieningen, te weten: drie koppen groene thee (1), groenetheecapsules met 600 mg
EGCG (2), groenthee-placebo-capsules (3), lycopeen-rijk voedsel (zoals tomaten, watermeloen, rozebottels) (4), lycopeencapsules 15 mg (5) en lycopeen-placebo-capsules (6). Een dergelijk design wordt een '3x3 factorial design' genoemd. De interventie duurde zes maanden. Vervolgens werden in de negen groepen de effecten van de combinaties op diverse metabolieten geanalyseerd.
Groene thee had geen significante invloed op de metabolieten in het
bloedserum. Daarentegen leidde de consumptie van en suppletie met lycopeen tot een significante afname van onder andere pyruvaat. De wetenschappers ontdekten bovendien een verband tussen de pyruvaatconcentratie en het prostaatkankerrisico. Bij een hogere concentratie van pyruvaat, nam de kans op dit type
kanker significant toe. De wetenschappers suggereren dat verlaging van de pyruvaatconcentratie onder invloed van lycopeen, de kans op prostaatkanker verkleint.
Eerdere onderzoeken lieten reeds zien dat lycopeen effectief kan zijn bij de preventie van prostaatkanker, maar de manier waarop bleef onopgehelderd. Mogelijk speelt een verlaging van pyruvaat onder invloed van lycopeen een rol.