Misstanden bij Britse National Health Service

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ambtenaren van de National Health Service (NHS) blijken nevenfuncties te hebben in de farmacie. De NHS is de Britse nationale gezondheidsdienst die ook verantwoordelijk is voor de beoordeling en toelating van medicijnen. Het schandaal kwam aan het licht door een publicatie in The Telegraph.

The Telegraph beschrijft het als een structureel probleem binnen de NHS en verwacht dat het aantal werknemers dat over de schreef is gegaan meer dan 130 bedraagt. Het betreft vooral managers en senior werknemers. De nevenfuncties variëren van het bijwonen van teleconferenties tot volwaardig lid van adviescomités. De bijverdiensten kunnen oplopen tot een bedrag van bijna vierhonderd euro per uur. Tevens blijkt dat NHS-ambtenaren zich hebben laten verleiden tot deelname aan reizen en spa-arrangementen die georganiseerd werden door de farmacie.

Vergadernotulen en e-mails die onderschept zijn door de FOI (Freedom Of Information) hebben aangetoond dat ambtenaren met dubieuze nevenfuncties deel hebben genomen aan de besluitvorming omtrent de goedkeuring en toelating van medicijnen waarvoor zij door de farmacie werden betaald. In veel gevallen zijn de betalingen niet formeel verklaard.

De Britse minister van gezondheidszorg neemt de beschuldigingen serieus en verklaart dat er diepgaand onderzoek zal volgen naar de misstanden binnen NHS. Nog dit jaar moet de zogeheten Sunshine Rule dergelijke misstanden zien te voorkomen. Het reglement moet de transparantie tussen gezondheidszorgprofessionals en de farmacie bevorderen en vereist inzage in alle transacties tussen farmaceutische bedrijven en de medische sector.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.