Moeilijke jeugd en telomeerlengte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij kinderen die al op vroege leeftijd veel stress ervaren door slechte leefomstandigheden verkorten de telomeren significant sneller. Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen die bestaan uit DNA. Bij een celdeling rafelt de telomeer een stukje uit. Dit deel kan dan niet meer gebruikt worden. Wanneer de cel niet meer kan delen sterft deze (apoptose). De telomeerlengte is zodoende van invloed op veroudering.

Uit de Fragile Families and Child Wellbeing Study werden veertig Afro-Amerikaanse jongens geselecteerd met een leeftijd van negen jaar. De helft van de jongens had een moeilijke jeugd door slechte leefomstandigheden, de andere jongens groeiden op in goede leefomstandigheden.

Bij de jongens die opgroeiden onder moeilijke omstandigheden - door een laag inkomen of laag opleidingsniveau van de ouders, een onstabiele familiestructuur of slecht ouderschap - was de telomeerlengte met 40% significant korter in vergelijking met de jongens die onder goede omstandigheden opgroeiden. De effecten gingen vergezeld met genvariaties in de productie van de neurotransmitters serotonine en dopamine.

De telomeerlengte van kinderen wordt beïnvloed door de leefomstandigheden. Een stressvolle leefomgeving gaat gepaard met een sterkere verkorting van telomeren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen