MS-patiënt gebaat met vetzuren en vitamines

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een combinatie van vetzuren en vitamines kan de progressie van multiple sclerose (MS) vertragen.

Er werden 80 MS-patiënten in de leeftijd van 18 tot 65 jaar verdeeld in vier groepen. Patiënten die recent een terugval hadden doorgemaakt werden uitgesloten van deelname. De personen in de eerste groep kregen omega 6-vetzuren (3850 mg linolzuur en 2000 mg gammalinoleenzuur) en omega 3-vetzuren (4650 mg DHA en 1650 mg EPA). Daarnaast kregen ze 0,6 mg vitamine A en 22 mg vitamine E (alfatocoferol). Personen in de tweede groep kregen hetzelfde supplement in combinatie met 760 mg gammatocoferol. Personen in de derde groep kregen alleen 760 mg gammatocoferol en in de vierde groep kregen de patiënten een placebo.

Uiteindelijk voltooiden 41 patiënten de dertig maanden durende studie. Gedurende een periode van twee jaar werden in de supplement/gammatocoferolgroep 8 terugvallen gerapporteerd in vergelijking met 25 terugvallen in de placebogroep. Relatief gezien was het percentage terugvallen met 64% significant lager in de suppletiegroep. Dit percentage bedroeg 72% in een subanalyse waarbij personen behandeld met het medicament natalizumab uitgesloten werden. Het percentage personen in de supplement/gammatocoferolgroep waarbij binnen twee jaar progressie optrad bedroeg 10%. In de placebogroep was dit percentage significant hoger (58% met en 70% zonder natalizumab). De combinatie van het supplement met gammatocoferol bleek verantwoordelijk voor het effect, daar enkelvoudige suppletie geen effect liet zien. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

De resultaten laten zien dat MS-patiënten baat kunnen hebben bij suppletie met vetzuren, gecombineerd met vitamine A en E (alfa- en gammatocoferol).

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen