Multi tijdens zwangerschap en huidskleur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In de Verenigde Staten komen vroeggeboorten en een laag geboortegewicht onder Afro-Amerikaanse vrouwen twee- tot driemaal zo vaak voor als onder blanke vrouwen. Wetenschappers van de Harvard University onderzochten of het slikken van een multivitamine tijdens de zwangerschap hier van invloed op is.
De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van een eerder uitgevoerd cohortonderzoek, uitgevoerd tussen 1998 en 2007. De onderzoekspopulatie bestond uit 2331 blanke vrouwen en 133 zwarte vrouwen en hun kinderen.
Bij de zwarte vrouwen had multivitaminegebruik rondom het moment van de bevruchting een significante invloed op het uiteindelijke geboortegewicht van hun kinderen. De baby's van de multivitaminegebruikers waren gemiddeld ruim een halve kilo zwaarder dan de baby's van wie de moeders geen supplement slikte. In de suppletiegroep werden de baby's gemiddeld in een latere zwangerschapsweek geboren. Bovendien nam de foetale groei toe door het gebruik van een multi. Bij de blanke vrouwen had het gebruik van een multi tijdens de zwangerschap geen invloed op het geboortegewicht of de zwangerschapsduur.
Vervolgonderzoek is noodzakelijk om aan te tonen of er bij het waargenomen effect sprake is van een causaal verband of dat multivitaminegebruik enkel een indicatie is van een gezondere leefstijl.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen