Multi verkleint kans op hartinfarct

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het gebruik van een multivitaminensupplement verlaagt het risico van een hartinfarct. Dit concluderen wetenschappers van het toonaangevende Karolinska Instituut in Stockholm naar aanleiding van een grootschalig prospectief onderzoek onder 34.000 Zweedse vrouwen.
Deze vrouwen van 50 jaar en ouder vulden vragenlijsten in met betrekking tot hun supplementgebruik, voedingspatroon en leefstijl. De door de vrouwen gebruikte multivitaminen bevatten doseringen rondom de ADH en waren daarmee dus laag gedoseerd.
De deelnemers aan het onderzoek werden gemiddeld tien jaar lang gevolgd. Gedurende die periode werd 3,5% van de vrouwen getroffen door een hartinfarct. Onder vrouwen die bij aanvang van het onderzoek niet leden aan hart- en vaatziekten, verlaagde het gebruik van een multi de kans op een hartinfarct met 27%. Wanneer de vrouwen al minimaal vijf jaar lang een multi innamen, bedroeg de risicoreductie zelfs 41%. Het slikken van een multivitamine in combinatie met andere supplementen verlaagde de kans met 30%. Bij hartpatiënten was supplementgebruik niet van invloed op de kans getroffen te worden door een hartinfarct.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen