Multi vermindert kans op hartaanval

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek heeft aangetoond dat het slikken van een laaggedoseerde multivitamine preventief werkt op het krijgen van een hartaanval, vooral bij vrouwen.
Aan het onderzoek deden 1296 mannen en vrouwen mee die voor het eerst een niet-fatale hartaanval hadden gehad. Er was een controlegroep van 1685 personen. Allen waren tussen de 45 en 70 jaar. De groepen kwamen overeen wat betreft sekse en leeftijd. Het onderzoek vond in Zweden plaats, waar de consumptie van groenten en fruit aan de lage kant is en de voeding niet verrijkt is met foliumzuur.
In de hartaanvalgroep gebruikte 42% van de vrouwen en 27% van de mannen supplementen. Bij de controlegroep was dit 57 en 35%. Van de personen die supplementen gebruikten, slikte 80% multivitaminen.
Na correctie voor de klassieke risicofactoren werd bij mannen het risico van een hartinfarct met bijna 20% verminderd, bij vrouwen was dit 34%. Dit verband was niet afhankelijk van de consumptie van groenten, fruit of vezels, rookgewoonten en de hoeveelheid fysieke activiteit. Alleen het niet roken versterkte het verband bij vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.