Nadelige effecten suppletie vitamine A met bètacaroteen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zes jaar na een suppletieperiode met de combinatie vitamine A en bètacaroteen bleek er geen significant verband meer tussen deze suppletie en overlijden als gevolg van longkanker of andere oorzaken.
In de Beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial (CARET)werd het effect van de combinatie bètacaroteen (30 mg) en vitamine A (25.000 IE) onderzocht. De 18.314 deelnemers van deze studie hadden allen een verhoogd risico van longkanker doordat ze gerookt hadden of aan asbest waren blootgesteld.
Na 21 maanden werd de interventie voortijdig gestopt. In vergelijking met de placebogroep overleden de gebruikers van de supplementen vaker aan hart- en vaatziekten, hadden ze 28% meer longkanker en overleden 17% vaker aan diverse oorzaken.
Na deze studie zijn de deelnemers nog bijna zes jaar gevolgd. Toen was het risico van longkanker en overlijden nog maar 12 en 8% hoger bij de suppletiegroep in vergelijking met de placebogroep. Dit verschil was niet significant. Het risico van overlijden aan hart- en vaatziekten was na het stoppen met de suppletie al bijna weer even hoog als in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.