Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Neem een digitaal abonnement
In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen gaat een placebogecontroleerd onderzoek van start naar het effect van vitamine K-suppletie bij patiënten met een SARS-CoV-2 infectie.
In het voorjaar van 2020 ontdekten wetenschappers van CWZ dat ernstig zieke coronapatiënten een fors vitamine K-tekort hadden ten opzichte van gezonde personen. Dit is de aanleiding voor de huidige vervolgstudie waarin bekeken wordt of vitamine K-suppletie een gunstig effect heeft op het beloop van de aandoening. In het onderzoek zullen 20 patiënten een vitamine K-supplement krijgen en 20 anderen een
placebo. Hoelang de
studie zal duren, hangt af van hoe snel het gewenst aantal deelnemers gevonden wordt.
Naast deze interventiestudie zijn er binnen CWZ nog drie studies gaande naar de effecten van vitamine K en ook
vitamine D. In de eerste studie wordt het effect onderzocht van beide vitamines op ontstekingsmarkers in het bloed. Het tweede onderzoek is gericht op een genvariant dat van invloed is op het hergebruik van vitamine K in het lichaam. Er wordt onderzocht of de specifieke genvariant van invloed is op het beloop van een corona-infectie. Tenslotte is een studie gaande waarbij longbiopten van overleden coronapatiënten worden onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar de vitamine K-afhankelijke eiwitten in de longen en of sprake is van een verhoogd verbruik van de vitamine in dit
orgaan.
Er bestaan twee vormen van vitamine K,
vitamine K1 (
fylloquinon) en
vitamine K2 (menaquinon). Wanneer vitamine K vanuit de darm wordt opgenomen, wordt het ingebouwd in
triglyceriden en naar de lever vervoerd. In de lever blijft vitamine K1 grotendeels achter en is betrokken bij de vorming van bloedstollingsfactoren. Vitamine K2 wordt daarentegen bij voorkeur ingebouwd in de LDL-deeltjes, die van de lever naar de andere organen gaan. Dit betekent dat de LDL-deeltjes de vitamine K2 meenemen naar de vaatwand en de vitamine aldaar zijn gunstige werking kan uitoefenen. Hoewel nog niet bewezen, kan het volgens de onderzoekers geen kwaad om extra (vooral) vitamine K2 in te nemen. Dit advies geldt echter niet voor patiënten van de trombosedienst die de medicijnen acenocoumarol of fenprocoumon gebruiken, omdat de vitamine van invloed is op de bloedstolling.