Nederlandse overheid overspeelt eigen hand

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

6 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Update 12 - Nederlandse overheid overspeelt eigen hand. betreft vooral vitamine C, een volkomen veilig, goedkoop en effectief middel!
Afgelopen donderdag liet de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) een officiële publiekswaarschuwing uitgaan:
Voedingssupplementen helpen niet tegen het coronavirus De NVWA is een overheidsinstantie. Het ziet toe op naleving van wetten en voorschriften. Zoals gebruikelijk: diverse media namen de waarschuwing klakkeloos over. Maar overspeelt de Nederlandse overheid niet haar hand?

Social media ‘veel geschreven, gedeeld en geblogd' Volgens de NVWA wordt op internet en social media ‘veel geschreven, gedeeld en geblogd’ over het coronavirus/COVID-19 en wat er tegen zou helpen. NVWA: ‘Vaak gaat het over ingrediënten die een rol spelen bij een goede werking van het immuunsysteem, zoals vitamine C en D of andere “weerstandsverhogende” ingrediënten in supplementen’. En, zo gaat het NVWA verder: ‘Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen (informatie van het Voedingscentrum)’. De NVWA had met meer recht kunnen melden: ‘Vitamines ondersteunen het immuunsysteem (informatie van EFSA)’. In 2012 kregen immers zes vitamines (A, C, D, B6, B12 en foliumzuur) en ook nog vier mineralen een officiële EU-weerstandsclaim. Dit na een strenge wetenschappelijke beoordeling van de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Voor het juiste begrip: EFSA is de Europese tegenhanger van de NVWA.
Vitamine C zelfs aanvullende claim! Eén voedingsstof kreeg zelfs nog een aanvullende EU/EFSA weerstandsclaim: vitamine C! Voor wie het wil verifiëren hier het document Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C ... . Deze aanvullende claim mag officieel als volgt worden verwoord: ‘Vitamine C geeft extra/meer weerstand bij lichamelijke inspanning’. In 2012 verleende de NVWA haar goedkeuring aan deze formulering. Maar afgelopen donderdag beweerde de NVWA: ‘Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand (…)’.
En dat uitgerekend op een moment waarop de NVWA het verschil kan maken door het EFSA-standpunt uit de dragen. Want weet u wie dagelijks een grote lichamelijke inspanning leveren? De artsen en verpleegkundigen op de ic’s, in hun maanpakken. Volgens EFSA is wetenschappelijk aangetoond dat hun weerstand baat kan hebben bij vitamine C. Een volkomen veilig, goedkoop en effectief middel!

NVWA én Voedingscentrum Het wrange is dat in EU-lidstaat Nederland twee overheidsinstanties, NVWA én Voedingscentrum, suppletie voor de weerstand ontmoedigen. Juist nú.
Meer gepubliceerd op onze websites – vanaf 27 januari – 

UPDATES

Vertaling u aangeboden door: ORTHOmagazine (tijdschrift voor professionals) en Fit met Voeding (publiekstijdschrift)

   

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen