Nicotinamide riboside herstelt darmbarrière

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van nicotinamide riboside (NR), een voorloper van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), helpt de darmbarrière te herstellen na beschadiging door alcohol.

Er werden twee experimenten uitgevoerd. Eén met muizen en één met Caco-2 cellen. De enkele cellaag van Caco-2 cellen is vergelijkbaar met het epitheel van de dunne darm en geeft zodoende informatie over de doorlaatbaarheid van de darm. De muizen kregen ethanol (alcohol) aan hun voeding toegevoegd.

Toediening van ethanol ging gepaard met een verhoogde darmpermeabiliteit door een verminderde expressie van tight-junctions eiwitten. Ook leidde de inname van ethanol tot dysfunctie van de mitochondriën en een afgenomen biogenese van mitochondriën, het proces waarbij cellen het aantal mitochondriën verhogen. Suppletie met NR verminderde de schade aan de darmbarrière. NR deed dit onder andere door de expressie van de tight-junctions eiwitten te bevorderen en door de productie van NAD+ te stimuleren. 

NAD+ speelt een voorname rol bij de energiestofwisseling in de mitochondriën. Tevens stimuleerde NR de activiteit van de proteïne sirtuïne-1 (SirT1). Deze proteïne is betrokken bij de vorming van mitochondriën. Uitschakeling van deze proteïne in de Caco-2 cellen ging gepaard met een verminderd effect van NR. 

NR kan schadelijke effecten van alcohol op de darmbarrière tegengaan. NR doet dit deels door bescherming van de mitochondriën op een SirT1-afhankelijke manier. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.