Niet te veel GLA naast visoliesuppletie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met 4 gram eicosapentaeenzuur (EPA)/docodahexaeenzuur (DHA) in visolie en tegelijkertijd 2 gram gammalinoleenzuur (GLA) verbeterde de triglyceridenwaarden in het bloed van gezonde vrouwen aanzienlijk. Op basis van een theoretische berekening zou de kans om binnen tien jaar een hartinfarct te krijgen met bijna de helft zijn gereduceerd.
Aan het onderzoek deden 31 vrouwen mee. Van deze vrouwen werd het triglyceridengehalte gemeten. Aan de hand van deze gehaltes werden de vrouwen in vier gelijke groepen verdeeld. De eerste groep kreeg dagelijks 4 gram EPA/DHA zonder de GLA. De tweede, derde en vierde groep kregen naast de 4 gram EPA/DHA respectievelijk nog 1, 2 of 4 gram GLA. De suppletie duurde 28 dagen.
In alle groepen steeg de concentratie omega 3-vetzuren (EPA en DHA). De triglyceriden waren in de eerste drie groepen (0, 1 en 2 gram GLA) significant verlaagd, respectievelijk 40, 39 en 35 procent. In de vierde groep met de hoogste inname van GLA was er geen significante verbetering van de triglyceriden te zien. Het LDL-cholesterol was in de groep met alleen visolie niet significant verlaagd, maar wel in de groep met 2 g GLA erbij (11,3 procent). De beste resultaten waren daarom volgens de onderzoekers voor deze groep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.