Nieuwe bron van vitamine D op komst

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oesterzwammen die groeien onder veel UV-licht bevatten een grote hoeveelheid vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.
Alle paddenstoelen bevatten veel vitamine D als ze worden blootgesteld aan UV-licht. Maar omdat de vitamine in de lamellen van paddenstoelen worden aangemaakt, zijn vooral oesterzwammen zeer geschikt. Deze paddenstoelen hebben zeer lange lamellen die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champignons, naar het licht gekeerd zijn.
Vitamine D komt van nature vrijwel uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Echter, deze voedingsmiddelen bevatten over het algemeen weinig vitamine D, uitgezonderd vette vis. Van paddenstoelen die onder UV-licht groeien, was het tot dusver niet helemaal bekend. Wel gaat het hoogstwaarschijnlijk om vitamine D2. Deze vorm van vitamine D is minder werkzaam in het menselijk lichaam dan de dierlijke vorm, vitamine D3.
Als er een voldoende grote vraag in de markt is naar belichte oesterzwammen, zullen telers bekijken hoe ze de kweek van oesterzwammen kunnen aanpassen om het vitamine D gehalte te verhogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.