Nieuwe vorm van vitamine E

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappelijk zijn acht vormen van vitamine E beschreven: vier tocoferolen (alfa, bèta, delta, gamma) en vier tocotriënolen (alfa, bèta, delta, gamma). Hiervan komt het d-alfatocoferol het meest in de Europese voeding voor.
In het algemeen is fruit geen goede bron voor vitamine E, met uitzondering van avocado en kiwi, welke 1 tot 2 mg vitamine E per 100 gram bevatten. Een groep Italiaanse onderzoekers onder leiding van dr..Antonio Fiorentino van de Universiteit van Napels isoleerde een nieuwe vorm van vitamine E uit de schil van Actinidia deliciosa of groene kiwi. Naast de bekende vormen alfa- en deltatocoferol werd deltatocomonoënol gevonden. Chemisch geïdentificeerd als 2,8-dimethyl-2-(4,8,12-trimethyltridec-11-enyl)chromaan-6-ol. In twee verschillende standaardtests voor afremming van de oxidatie van onverzadigde vetten bleek alfatocoferol het sterkst werkzaam, gevolgd door deze nieuwe deltatocomonoënol en deltatocoferol. De gevonden afremming bedroeg respectievelijk 33 en 53%; 27 en 47% en 25 en 43%.
Hoewel het nieuwe vitamine E analoog deltatocomonoënol voornamelijk in de schil van kiwi's voorkomt, vormt het een bijdrage aan de totale antioxidantactiviteit van de vrucht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.