Calorierestrictie vertraagt tumorgroei

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding is van invloed op het metabolisme van kankercellen en beïnvloedt de tumorgroei via de toevoer van vetzuren.

In een muizenexperiment werd onderzocht in hoeverre caloriebeperkte en ketogene voeding van invloed zijn op de tumorgroei. Beide voedingsinterventies zijn reeds geassocieerd met een vertraging van de tumorprogressie doordat ze de glucose- en insulinespiegels verlagen. De toevoer van vetzuren blijkt echter eveneens van belang.

Uit het experiment bleek dat enkel calorierestrictie de tumorgroei kon vertragen. Dit suggereert dat er een ander mechanisme dan verlaging van de glucose- en insulinespiegels aan ten grondslag ligt. Ten opzichte van ketogene voeding bleek caloriebeperking het vetzuurgehalte van het bloedplasma en in de tumoren te verlagen. Bij gebrek aan voldoende vetzuren kunnen kankercellen overleven dankzij een verhoogde activiteit van het enzym stearoyl-CoA desaturase. Dit enzym is van belang voor de omzetting van verzadigde vetzuren in enkelvoudig onverzadigde vetzuren. 

Onder invloed van caloriebeperkte voeding was niet alleen de inname van vetzuren minder, maar was de activiteit van stearoyl-CoA desaturase ook lager. Hierdoor ontstond in de tumorcellen een disbalans tussen onverzadigde en verzadigde vetzuren. Dit bleek de tumorgroei te vertragen. Hoewel ketogene voeding ook de activiteit van het enzym verminderde, leidde de grotere toevoer van vetzuren onder invloed van dit type voeding niet tot een disbalans in het vetzuurprofiel van de tumorcellen. Wanneer echter de vetzuursamenstelling van ketogene voeding werd veranderd ten gunste van verzadigde vetzuren, werd wel een vertraging van de tumorgroei gezien.

Tumorcellen hebben vetzuren nodig voor hun celmembranen. Bij gebrek hieraan door een veranderde beschikbaarheid van specifieke vetzuren en remming van de activiteit van stearoyl-CoA desaturase, wordt de tumorgroei vertraagd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen