Olie in sla: betere opname vetoplosbare antioxidanten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Doe vooral olie op uw salade, als u tenminste profijt wilt hebben van de vetoplosbare antioxidanten die in de salade zitten. Eet u uw salade zonder olie, dan worden deze stoffen niet of nauwelijks opgenomen vanuit het maagdarmkanaal. Het gaat om de carotenoïden, zoals alfacaroteen, bètacaroteen en lycopeen.
Aan het onderzoek deden zeven gezonde personen mee. Allen aten met tussenposen van tenminste twee weken, drie keer dezelfde salade met dressing met 0 g, 6 g en 28 g canolaolie. Deze olie wordt in Amerika veel gebruikt. Vanaf het begin van het onderzoek werd gedurende twaalf uur, ieder uur bloed van de deelnemers afgenomen.
Na het eten van de salade zonder de olie was de hoeveelheid lycopeen, alfacaroteen en bètacaroteen in het bloed verwaarloosbaar klein. Na het eten van de sla met de halfvette dressing kwamen deze carotenoïden al significant vaker voor. Na het eten van de sla met veel canolaolie werden er nog meer carotenoïden aangetoond. Hieruit blijkt dat het beter is om voldoende olie door de sla te doen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.