Olijf- en visolie beschermen tegen luchtvervuiling

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kortdurende blootstelling aan luchtvervuiling waaronder fijnstof heeft een negatief effect op de bloedvaten en leidt tot een verminderde endotheelfunctie. Olijf- en visolie verminderen ontstekingsfactoren als gevolg van de blootstelling.

In de studie kregen 42 proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar gedurende vier weken dagelijks 3 gram olijfolie (73% oliezuur en 12% palmitinezuur), 3 gram visolie (1230 mg EPA en 833 mg DHA) of een placebo. Vervolgens werden ze gedurende twee uur blootgesteld aan vervuilde lucht. Voor en na de suppletieperiode werd met behulp van de zogenaamde Flow-Mediated Dilatation (FMD) de endotheelfunctie bepaald van de bloedvaten. FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding en een verminderde FMD duidt op een slechter bloedvat.

Blootstelling aan de luchtvervuiling leidde bij de personen in de placebogroep tot een significante toename van 17% van ontstekingsmarkers in het bloed. Dit werd niet gezien bij de personen in de olijfolie- en visoliegroep. Bij personen in de placebo- en visoliegroep nam de FMD na blootstelling aan de vervuilde lucht significant af met respectievelijk 19% en 14%. In de olijfoliegroep werd een afname van de FMD gezien van slechts 8%. Dit was echter niet significant. Het is nog niet bekend waarom olijfolie mogelijk dit effect heeft op de bloedvaten. Vermoed wordt dat oliezuur hierbij een rol speelt. Oliezuur heeft niet alleen een antioxidatieve werking, maar werkt ook nog eens ontstekingsremmend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen