Olijfolie rijk aan fenolen beschermt tegen DNA-schade

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De dagelijkse consumptie van olijfolie van de eerste persing (‘extra vierge’) die rijk is aan fenolische antioxidanten blijkt DNA-schade als gevolg van vrije radicalen te helpen voorkomen.
Een studie met tien gezonde vrouwen in de menopauze gaf dit als uitkomst. De vrouwen kregen twee typen olijfolie \'extra vierge\': één met een hoog gehalte aan fenolische antioxidanten, HEVOO (50 gram per dag, bevat 592 mg/kg fenolen) of één met een laag gehalte aan fenolische stoffen, LEVOO (50 gram; 147 mg/kg). De olie werd in de maaltijden verwerkt en gedurende een periode van acht weken gebruikt. Oxidatieve schade aan DNA en de uitscheiding van olijfolie-fenolen in de urine werden gemeten. De gemiddelde oxidatieve schade aan DNA was in de HEVOO-groep significant 30% lager dan in de LEVOO-groep. Daarnaast was de uitscheiding van olijfolie-fenolen, bijvoorbeeld van hydroxytyrosol en het stofwisselingsproduct homovanillylalcohol, in de HEVOO-groep significant verhoogd ten opzichte van de LEVOO-groep.
Uit dit onderzoek blijkt dat de consumptie van olijfolie \'extra vierge\' met een hoog gehalte aan fenolische antioxidanten, in het bijzonder aan hydroxytyrosol, oxidatieve schade aan DNA kan helpen beperken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.