Omega 3-vetzuren bij retinitis pigmentosa

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een voedingspatroon rijk aan omega 3-vetzuren gaat de progressie van retinitis pigmentosa (RP) tegen. Deze oogziekte is erfelijk waarbij de lichtgevoelige staafjes in het netvlies langzaam afsterven met tunnelvisie en blindheid tot gevolg.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van 3 gerandomiseerde onderzoeken waaraan in totaal 357 volwassenen met RP hadden deelgenomen. Alle patiënten hadden gedurende 4 tot 6 jaar de gebruikelijke behandeling ondergaan waarbij dagelijkse 15.000 IE vitamine A werd toegediend. Aan de hand van vragenlijsten werd informatie verzameld over de inname van omega 3-vetzuren. Patiënten met een hoge (≥0,2 gram per dag) versus een lage (<0,2 gram per dag) inname van omega 3-vetzuren werden met elkaar vergeleken.

Bij personen met een hoge omega 3-vetzuurinname werd de achteruitgang van de gezichtsscherpte jaarlijks significant met gemiddeld 40% vertraagd. Ook bleef bij deze patiënten het centrale gezichtsvermogen beter.

Volgens de onderzoekers kan met een hoge inname van omega 3-vetzuren de achteruitgang van het gezichtsvermogen met zo’n 18 jaar worden vertraagd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen