Omega 3-vetzuren en genen bij borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat het voordeel van visvetzuurconsumptie om borstkanker te voorkomen, afhankelijk is van de genen van de vrouwen.
Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van gegevens uit de Singapore Chinese Health Study. De onderzoekers hadden in deze groep vrouwen al eerder aangetoond dat het kwart dat de meeste omega 3-vetzuren consumeerde, een derde kleinere kans had op borstkanker. Deze studie betrof 35.298 vrouwen. Uit deze studie werden 258 borstkankerpatiënten vergeleken met 670 gezonde Chinese vrouwen.
Van de vrouwen, die de menopauze waren gepasseerd en die de combinatie van GSTM1-nul en GSTP1-AB/BB genotypes hadden, hadden de vrouwen uit het kwart dat de meeste omega 3-vetzuren uit vis consumeerde, 64% minder kans op borstkanker dan de vrouwen die in het tweede tot en met het vierde kwart van de omega 3-vetzuurconsumptie zaten. Bij vrouwen met de combinatie GSTT1-nul en GSTPa-AAB/BB was dit voordeel zelfs 74%.
Bij vrouwen met GST-genotypes met veel activiteit zoals bijvoorbeeld GSTM1-positief, GSTT1-positief of GSTP1-AA werd geen verband gevonden tussen de omega 3-vetzuren en borstkanker. Bij zowel vrouwen vóór als na de menopauze was dit het geval. Vrouwen met het GSTT1-nul genotype hadden 30% minder kans op het ontwikkelen van de ziekte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.